Mantelzorg Dossier * Zin Magazine

Mantelzorg dossier Zin

Mantelzorg kies je niet, dat overkomt je!

Zin Dossier Petra | Tekst Petra Schouten Media

Mantelzorg verlenen kan op verschillende manieren. Sommige mantelzorgverleners hebben met een intensieve zorgsituatie te maken. Nathalie Brocken, was jarenlang ‘dubbelmantelzorger’. Naast een drukke baan en een gezin zorgde ze voor haar demente vader én haar zus met een licht verstandelijke beperking.

Langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende – dat kan een partner, ouder, kind, vriend, kennis of zelfs buur zijn – het komt veel voor. Nederland telt bijna 5 miljoen mantelzorgers. Een aanzienlijk deel van deze mantelzorgers heeft twee, soms zelfs drie hulpvragers onder hun hoede.

“Mantelzorg kies je niet, dat overkomt je. Zo’n 800.000 mantelzorgers verlenen zeer intensief en langdurige zorg. Zij lopen zelf het risico overbelast te raken, met alle gevolgen van dien”, aldus Liesbeth Hoogendijk (1963), directeur MantelzorgNL. “Langdurige mantelzorg, hieronder valt de dubbelzorger, gaat vaak voorbij aan reguliere mantelzorg. Deze mensen zijn niet zomaar te vervangen. Sterker, ze zijn onmisbaar. Vaak gaat het over meerdere generaties. Het zorgen voor een kind met een handicap, een partner met gevorderde dementie. Of een volwassen zoon, dochter, zus of broer met een chronisch psychiatrische aandoening.

Dubbele Mantelzorg

Nathalie Brocken (1969) was drie jaar mantelzorger en bewindvoerder voor haar demente vader, die in 2019 overleed. Ook is ze bewindvoerder voor haar zus Monique (1968), die licht verstandelijk beperkt is. Nathalie: “Monique hield een hersenbeschadiging over na een traumatische bevalling. Vanwege haar lichtverstandelijke beperking verhuisde ze op haar 6de naar een zorginstelling. De details ken ik niet precies, maar toen mijn ouders ontdekten dat Monique soms werd vastgebonden, verloren ze voorgoed het vertrouwen in zorginstanties. Lees verder

*****

Nieuwe website nodig? Of wil jij jezelf én jouw werk promoten met een professionele online portfolio?
Ik wil heel graag voor jou aan de slag. Interesse? Mail of bel!
Dan kijken samen wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Of wil je met Petra Schouten Media werken? Stuur een berichtje!