Persoonlijk verhaal * Margriet

Interview afasie Margriet | Petra Schouten Media

Chin May zorgt voor Geert. Haar man heeft afasie, ernstig hersenletsel da hij overhield aan een fietsongeluk. Elk ogenblik van de dag is zij gefocust op zijn welbevinden. Maar onvrij, nee! Ik voel me vrij mét Geert.

Ik: ‘Jij en ik, wij horen bij elkaar.’

Hij: ‘Ja…’

Ik: ‘Zonder mij kan jij niks en zonder jou wil ik niks.’

Hij: ‘Ja, zometeen!’

Wij zijn niet serieus te nemen, echt niet. Ik masseer Geerts voeten, knuffel hem de godganse dag, draag alles aan als idee en als handeling. Geert doet niet zoveel, hij zapt niet eens bij het tv kijken. Hoe kan iemand ons serieus nemen?

Man heeft afasie

Geert en ik woonden zes jaar samen, toen hij op 31 juli 2012 op vakantie in Frankrijk tijdens een afdaling met zijn racefiets onderuitging. Ik reed tien meter achter hem en zag het gebeuren. De tik toen zijn hoofd het asfalt raakte, vergeet ik van mijn leven niet. Geert bleef roerloos liggen. Ik gooide mijn fiets aan de kant en was binnen een paar stappen bij hem. Onder zijn hoofd waaierde een plas uit die het asfalt bloedrood kleurde. Geert kreunde, maar reageerde niet op mijn vraag of hij me kon verstaan.

Ongeveer een half uur zat ik met mijn benen rond Geert, zachtjes op hem in pratend. Mijn shirt had ik uitgetrokken en voorzichtig onder zijn hoofd gelegd. Gek, maar ik was niet in paniek. Althans, niet zichtbaar. Ik begon pas te trillen toen ik door het ambulancepersoneel van Geert werd weggetrokken. ‘Een hoofdwond lijkt vaak erger dan het is,’ suste de ambulancearts.

LEES MEER

*****

Nieuwe website nodig? Of wil jij jezelf én jouw werk promoten met een professionele online portfolio?
Ik wil heel graag voor jou aan de slag. Interesse? Mail of bel!
Dan kijken samen wat ik voor jou kan betekenen.

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Of wil je met Petra Schouten Media werken? Stuur een berichtje!